lauantai 13. helmikuuta 2016

Ystävänpäivän kookosmacaronsit

Tänään iski luovuuden puuska heti aamusta. Valkuaisia oli jäänyt jälleen yli jäätelönteosta ja ystävänpäivän lähestyessä herttaisten macaronsien leipominen olisi ihan paikallaan. Kaappeja kolutessani huomasin, että matelijauhot olivat kovin vähissä. Niistä ei saisi taikinaa aikaiseksi. Mutta siinä etsiessäni käteeni osui avaamaton pussillinen kookosjauhoja: rakenne kovasti mantelijauhoja muistuttava, ellei jopa hiukan hienompi. Tuumasta toimeen ja testi käyntiin: tulisiko kookosjauhoista macaronseja?

Valmistin taikinan aivan samoin kuin ennenkin, korvasin vain mantelijauhot kookosjauhoilla. Kokeiluni onnistui täydellisesti! Näistä macaronseista tuli oikein suussasulavia. Täytteeksi tein kaakaokreemiä ja koristeeksi sulatin tummaa suklaata, jonka valelin raidoiksi macaronsien päälle. Suklaaseen vielä pieniä sydämiä kiinni. Eikös tullutkin somia!

Ainekset
3 munanvalkuaista (120 g)
1/4 tl suolaa
50 g sokeria
110 g kookosjauhoa
200 g tomusokeria

Siivilöi kookosjauhe tasaiseksi. Yhdistä tomusokeriin ja sekoita kulhossa. Vatkaa munanvalkuaiset ja suola pehmeäksi vaahdoksi.Lisää sitten sokeri voimakkaasti vatkaten, kunnes vaahto on kiiltävää ja niin kovaa, että vispilännokkaan muodostuu terävät kärjet, kun nostat ne taikinasta.

Kääntele mantelijauhe-tomusokeri -seos valkuaisvaahtoon. Kääntele niin kauan, että seos on kiiltävää ja "laavamaisesti" valuvaa.

Kaada seos pursottimeen ja pursota haluamasi kokoisia taikinaympyröitä leivinpaperille. Kannattaa pursottaa noin 1 cm leveällä pursottimella yhteen kohtaan, jolloin taikina leviää tasaisesti ympyräksi. Kopauta lopuksi peltiä muutaman kerran napakasti pöytää vasten niin, että ilmakuplat poistuvat taikinasta. Anna taikinan levätä pellillä noin puoli tuntia. Pinta on lopuksi hieman kimmoisa eikä taikina tartu sormiin.

Paista leivoksia 150 C asteessa noin 12  minuuttia uunin alatasolla. Nosta leivokset jäähtymään ja irrota sitten varovasti leivinpaperista.

Valmista täytteeksi esimerkiksi kaakaokreemiä:
100 g huoneen lämpöistä voita
1,5 dl tomusokeria
3 rkl kaakaojauhoa
1 rkl kermaa

Sekoita täytteen ainekset keskenään tasaiseksi massaksi.

Sulata lämpimässä vesihauteessa tumma suklaa tai taloussuklaa juoksevaksi. Valuta macaronsien päälle esim. pursotinpullosta. Koristele sydämenmuotoisilla kakkukoristeilla.  Laita keksit täytteineen viilenemään jääkaappiin. Ne ovat parhaimmillaan seuraavana päivänä.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...