sunnuntai 20. joulukuuta 2015

Jouluisia värejä ja makuja; macaronit ja munatoti

Macaronien leipomisessa on omat niksinsä ja oikopolkuja ei juuri ole. Siitä sain juuri itse hyvän opetuksen.

Olin päättänyt tehdä lahjaksi pari purkillista joulunvärisiä macaroneja. Koska macaronien leipominen oli sujunut aika kitkattomasti jo jonkin aikaa, päätin jättää valkuaisten ikäännyttämisen väliin ts. niiden seisottamisen huoneen lämmössä vuorokauden, pari. Tuumasin sen olevan turhaa hifistelyä ja rikoin valkuaiset suoraan astiaan ja aloin vatkata. Kaikki tuntui sujuvan erinomaisesti, kunnes paisto paljasti totuuden. Macaroneille ei muodostunut kunnon jalkaa ja kaikki tyystin halkeilivat. Päätin ensin, että syynä on käyttämäni jauhemainen elintarvikeväri. Siis uusi erä pastaelintarvikevärillä - ja sama tulos.

Itseluottamukseni alkoi hiipua kiivasta tahtia. Selityksen epäonnistumiselle täytyi kuin täytyikin olla niissä tuoreissa valkuaisissa. Tein siis taas uuden erän, nyt vuorokauden seisseistä valkuaisista. Ja tuloksena oli liki täydellinen satsi punaisia macaroneja! Seuraavana päivänä leivoin uuden satsin, nyt melkein kaksi vuorokautta seisseistä valkuaisista. Tulos oli, jos mahdollista, vieläkin parempi: päältä rapeat, sisältä pehmeän sitkeät vihreät leivokset. - Tästä lähtien en lähde valkuaisissa oikomaan!

Joulun tuntua macaronit saivat vielä, kun ripottelin pursottamisen jälkeen niiden päälle kultahileistä elintarvikeväriä. Väliin valmistin tuttua voi-tomusokerikreemiä. Vihreiden macaronien kreemiin lisäsin reilusti skotlannista ostamaani viskibutterscotch-kastiketta. Yhdistelmä maistui todella hyvältä.

No, näistä kokeiluista jäi jääkaappiin roppakaupalla keltuaisia. Mitäpä niistä näin joulun alla muuta tekisi kuin munatotia. Googlettelin reseptejä ja päädyin tekemään seuraavanlaisen, joulumausteisen viritelmän. Tämä sopii kuin nakutettu nautiskeltavaksi katsottaessa perinteistä jouluelokuvaa: Die Hard.

Munatoti Tiinan tapaan
8-9 keltuaista
1,5 dl kidesokeria
0,5 dl ruokokidesokeria
1 litra maitoa
1,5 dl kermaa
1/2 tl vaniljauutetta
1 tl kanelia
hiven inkivääriä
1,5 dl valkoista rommia

Vatkaa keltuaiset vaaleaksi vaahdoksi. Lisää sokerit ja jatka vatkaamista vielä muutama minuutti niin että sokeri liukenee.

Lämmitä maito, kerma ja mausteet liki kiehumispisteeseen. Nosta liedeltä kun alkaa muodostua pieniä kuplia.

Kaada lämmin maito munavaahtoon ja vatkaa tasaiseksi. Vatkaa vielä joukkoon rommi.  Pinnalle syntyy mukava vaahto.

Tämä munatoti on mielestäni parhaimmillaan lämpimänä. Oikeaoppista lienee tarjoilla sitä maljasta, josta kaikki voivat annostella mukeihinsa haluamansa satsin. Päälle voi vielä ripotella vaikka kanelia. Lämmintä joulunodotusta!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...