maanantai 16. marraskuuta 2015

Kindergelato

Kinder bueno -suklaapatukoissa yhdistyy harvinaisen herkullisella tavalla maitosuklaa ja hasselpähkinä. Vanhemman tyttäreni toiveesta kokeilin, onnistuisiko tuon makumaailman loihtimaan myös kotitekoiseen gelaton. Hasselpähkinägelaton aineksiin lisäsin hieman maitosuklaata ja kun lapioin gelatoa pakasteastiaan, lisäsin väliin pari kerrosta hiennonnettuja kinderpatukoita. Näin gelato valmistui:

Ainekset
6,5 dl maitoa
1 dl kermaa
150 g hasselpähkinöitä
130 g kidesokeria
40 g dekstroosia (panimosokeri)
50 g maitosuklaata

Tein ensin hasselpähkinätahnan. Pähkinöitä kuumennetaan 175 asteisessa uunissa niin kauan, että kuori kurtistuu ja tummuu ja pähkinät saavat kullanruskean sävyn. Pähkinä kaadetaan kuumina puhtaan keittiöpyyhkeen päälle, suljetaan pyyhkeen sisään ja hierotaan niin napakasti, että kuivunut kuori irtoaa. Kuorettomat tai melkein kuorettomat pähkinät poimitaan kulhoon. Hieron melkein puhtaita pähkinöitä vielä kämmenten välissä, tämä yleensä irrottaa hyvin kuoren jäänteitä. Hieman kuorta voi toki jäädä jäljelle. Tämä työvaihe sopii hyvin kiireettömään viikonlopun päivään. Lämpimien, paahdettujen hasselpähkinöiden tuoksu on ihana ja käsityö suorastaan terapeuttista.

Pähkinät paahdetaan, kuoritaan ja työstetään tahnaksi.

Hienonsin pähkinät monitoimikoneella. Kun antaa koneen jauhaa tarpeeksi kauan ja aina välillä kaapii reunoilta rouhetta takaisin myllytykseen, niin alkaa pikku hiljaa muodostua tahnaa. Lisäsin osan sokerista joukkoon, niin että sain koneeseen lisää työstettävää. Tämä auttoi siihen, että reunoja ei tarvinnut kaapia ihan niin usein.

Tämän jälkeen ryhdyin itse jäätelöseoksen tekoon. Sekoitin kuivat aineet valmiiksi keskenään. Kaadoin maidon kattilaan ja kuumensin sitä noin 40 asteiseksi C. Sitten lisäsin sokerit ja kerman hiukan vispilällä vatkaten. Kuumensin seosta edelleen, noin 82 asteeseen C. Tässä vaiheessa lisäsin suklaan, joka näin korkeassa lämmössä sulaa melko nopeasti. Kannatta sekoitella hyvin. Nostin kattilan liedeltä kun lämpötila oli noussut 85 asteeseen C.

Kaadoin seoksen kulhoon ja jäähdytin seoksen kylmässä vesihauteessa. Tämän jälkeen laitoin seoksen kannelisessa astiassa jääkaappiin lepäämään yön yli. Seoksen rakenne tukevoituu levossa, sen huomaa selvästi.

Seuraavana aamuna kaadoin seoksen jäätelökoneeseen. Kun gelato oli valmista, kerrostin sen vuokaan siten, että väliin tuli parin patukan verran kinderrouhetta. Illalla jäätelö oli valmista tarjoiltavaksi tarkalle raadille. Jäätelö sai kiitettävän arvosanan ja kolmen henkilön voimin koko vuoka tyhjeni nopeasti. Pakastimessa oli vielä jäljellä valkosuklaa-lakritsigelatoa. Kun oli vauhtiin päästy, niin annettiin mennä... Taas on pakasteessa taas tilaa uusille kokeiluille :).

Seuraavalla kerralla käytän muuten hieman enemmän maitosuklaata. Ja pieni maitojauhelisä ei sekään ole pahitteeksi rakenteelle.

Mistä on hyvä gelato tehty?
Valmiina makuraadin arvosteltavaksi.
     

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...