lauantai 28. marraskuuta 2015

Amarettogelato

Tämä gelatoresepti syntyi työkaverin toiveesta. Viimeksi Skotlannissa käydessäni ostin paikallisesta kaupasta Scotch whisky butterscotch -kastiketta, jota opastettiin käyttämään mm. jäätelön maustamiseen. Siitä sain ajatuksen valmistaa vastaavanlaista kastiketta amarettosta ja maustaa siellä jäätelöseoksen. Siitä syntyi melkeinpä tähänastisista kokeiluista paras gelatoresepti. Näin ihanan makuinen amarettogelato tehdään:

Ainekset amarettokastikkeeseen
30 g voita
250 g ruokosokeria
270 g siirappia
1,25 dl kermaa
4 rkl amarettoa

Sulata voi miedolla keskilämmöllä kattilassa. Kun voi on sulanut, lisää ruokosokeri, siirappi ja kerma. Kuumenna seos kuplivaksi ja keitä noin 3 minuuttia. Lisää amaretto ja keitä vielä 3-5 minuuttia, niin että seos kuplii ja sakenee hiukan. Nosta liedeltä. Tästä syntyy reilu annos kastiketta, joka riittää jäätelöseoksen maustamiseen ja lisäksi vielä kastikkeeksi. Kastiketta jää myös jäätelöannosten koristeluun. Luulisin sen olevan hyvin säilyvää tällä sokerimäärällä :). Periaatteessa puolet annoksesta riittää gelaton makuaineeksi.

Ainekset jäätelöön
6,5 dl maitoa
1 dl kermaa
2 keltuaista
2 dl amarettokastiketta
20 g dekstroosia (panimosokeria)

Kuumenna maito paksupohjaisessa kattilassa keskilämmöllä noin 40 asteeseen C. Lisää vatkaten amarettokastike ja dekstroosi sekä tämän jälkeen kerman kanssa sekoitetut keltuaiset. Kuumenna kunnes seoksen lämpötila on noussut 85-87 asteeseen C. Nosta kattila liedeltä. Kaada seos kulhoon ja viilennä se nopeasti kylmässä vesihauteessa. Kaada jäähtynyt seos toiseen astian, peitä kannella ja laita jääkaappiin ainakin neljäksi tunneksi. Mieluiten anna seoksen tasaantua jääkaapissa yön yli.

Valmista tämän jälkeen jäätelöksi jäätelökoneen käyttöohjeiden mukaan. Kun annostelet gelatoa jäätelökoneesta pakasterasiaan, voit annostella kastiketta kerroksittain gelaton väliin. Pakasta seosta vielä pari tuntia ja gelato on valmista tarjoiltavaksi.

Lisää kuvateksti



4 kommenttia:

  1. Amaretto, suosikkini! Millä tuon dekstroosin voisi korvata? Jollain määrällä glukoosisiirappia??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Laita hiukan lisää amarettokastiketta, pikkuisen yli 2 dl. Hyvää tulee ilman dekstroosiakin!

      Poista
  2. Tuleeko tuohon amaretto kastikkeeseen tosiaan 1, 25 g kermaa, vai onko lipsahtanut väärä mittayksikkö?

    VastaaPoista
  3. Hupsista, oli tosiaan lipsahtanut väärä mittayksikkö. Nyt on korjattu kerman määrä. Kiitos Juha-Pekka!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...