Kun kuulin kotimaisen vesimelonin lyhyen satokauden olevan parhaimmillaan, päätin oitis säilöä sitä sorbetin muotoon. Kun kotimaiset päärynät komeilivat kaupassa melonien vieressä, niin nappasin niitäkin mukaan. Carpigianin gelatoyliopiston kursseilla saamiani oppeja hiukan sovellellen tein sorbetin alla olevan reseptin mukaan. Käytin hiukan ksantaania seoksessa ja se sitoikin sorbetin rakennetta mukavasti. Lisäsin myös hiukan dekstroosia, jonka vaikutuksesta sorbetin rakenteeseen en ole täysin varma. Sitruunamehun unohdin lisätä yhdestä koesatsista. Siitä huomasin ainakin sen, että sitruunan raikkaus ja terävyys on makuelämykselle melkein välttämätön. Maustamiseen kannattaa kokeilla myös vaikkapa inkivääriä.
Ainekset
500 g vesimelonia
250 g päärynää
285 g sokeria
1,5 dl vettä
12 g (1 rkl) sitruunamehua
10 g dekstroosia
1 g (1/2 tl) ksantaania
Pilko vesimeloni ja kuoritut päärynät paloiksi. Lisää vesi ja sitruunamehu. Soseuta blenderissä tai sauvasekoittimella sileäksi. Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne vähitellen blenderiin. Käytä blenderiä tai sauvasekoitinta vielä vähän aikaa. Tämän jälkeen seos on valmis kaadettavaksi jäätelökoneeseen. Valmista sorbetiksi koneen käyttöohjeiden mukaan. Laita pakastimeen kannellisessa astiassa. Ota rasia pakastimesta 10-15 minuuttia ennen tarjoilua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti