tiistai 6. lokakuuta 2015

Karpalolla maustettu valkosuklaagelato

Tällä reseptillä valmistuu hyvältä maistuva syyssesongin kotigelato. Happaman kirpeä karpalo sopii mainiosti yhteen makean valkosuklaajäätelön kanssa. Tätä voi kutsua gelatoksi, koska kermaa on ainesosissa aika vähän verrattuna maitoon. Käytin sokerina pienen määrän dextroosia, jota myydään panimosokerin nimellä. Se ei ole yhtä makeaa kuin tavallinen kidesokeri, mutta sillä on alempi jäätymispiste. Näin gelato on pakastimesta otettaessa nopeammin lusikoitavaa. (Voit jättää dextroosin myös pois ja lisätä pikkuisen kidesokerin määrää, pitäisi tulla hyvää niinkin. En tosin ole testannut.). Kotikäyttöön tarkoiteut jäätelökoneet veivaavat seosta niin verkkaisesti, että ilmapitoisuus jää gelatolle tyypillisesti aika pieneksi.


Ainekset
100 g sokeria
30 g dextroosia
10 g maitojauhetta
530 g maitoa
170 g kermaa
100 g valkosuklaata + hiukan koristeluun

Karpalokastike:
250 g karpaloita
250 g sokeria
3 g liivatelehtiä

Sekoita kuivat ainekset keskenään. Kaada maito kattilaan ja kuumenna keskilämmöllä, kunnes lämpötila on noin 40 astetta C. Lisää kuivat ainekset (sokerit, maitojauhe) sekoittaen samalla. Lisää tämän jälkeen kerma. Anna seoksen lämpötilan nousta kuumaksi, noin 90 asteeseen C. Lisää tässä vaiheessa paloiteltu valkosuklaa. Sekoita, kunnes valkosuklaa on liuennut ja nosta kattila liedeltä (älä keitä). Kaada seos kulhoon ja jäähdytä nopeasti kylmässä vesihauteessa. Peitä kannella ja laita jääkaappiin viilenemään lisää. Anna seoksen tasaantua ja kypsyä vähintään neljä tuntia, mieluiten yön yli. Vatkaa vielä kertaalleen, että suklaan rasva sekoittuu kunnolla. Tämän jälkeen seos on valmis jäätelökoneeseen.

Karpalokastiketta varten hienonna karpalot esim. sauvasekoittimella hienojakoiseksi ja tasaiseksi pyreeksi. Liota liivatelehdet pehmeäksi pienessä vesimäärässä. Kaada pyre ja sokeri kattilaan. Kuumenna seosta kunnes lämpötila on noin 70 astetta. Lisää liotetut, pehmeät liivatelehdet ja sekoita tasaiseksi. Kuumenna 85 asteeseen C ja nosta liedeltä. Kaada kulhoon ja jäähdytä kylmässä vesihauteessa. Kaada seos esim. muovipulloon ja laita jääkaappiin.

Valmista jäätelöseos jäätelöksi koneen käyttöohjeiden mukaan. Annostele jäätelöstä noin 1/3 pakastusrasian pohjalla. Pursota päälle karpalokastiketta ja sirottele valkosuklaan muruja. Levitä tämän päälle toinen jäätelökerros ja jälleen kastike ja suklaamurut. Päällimmäiseksi tulee vielä jäätelökerros ja sen päälle koristeeksi karpalokastiketta ja valkosuklaamuruja.

Anna pakastua pari kolme tuntia ja tarjoile!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...