lauantai 26. syyskuuta 2015

Keväänvihreä Matcha-gelato

Tämän gelaton vinkin sain Hong Kongissa asuvalta ystävältäni. Aasiassa vihreän teen aromi on suosittua. Matcha on aivan erityislaatuinen japanilainen vihreä tee, jota käytetään esimerkiksi teeseremonioissa. Matcha on erittäin hienoksi jauhettua teetä ja sen tuotantoprosessi on monivaiheinen. Tuoreimmat, pehmeimmät lehdet kerätään varjossa kasvaneista pensaista keväällä. Lehdet höyrytetään ja kuivataan. Tämän jälkeen lehdistä poistetaan oksat ja varret ja lehdet kuivataan uudelleen Tencha-teeksi. Tencha jauhetaan kivimyllyillä hienoksi Matcha-jauheeksi. Arvatenkin näin pieteetillä valmistettu tee on myös aika kallista.

Resepti perustuu Just one cook book -sivuilla julkaistuun ohjeeseen Green Tea Ice Cream. Muunsin reseptiä hieman enemmän gelaton suuntaan lisäämällä maidon osuutta ja vähentämällä kerman osuutta. Matcha-jauhoa kuluu paljon, joten tämä on ehdottomasti gourmet-jälkiruoka. Maku on karvaan makea, joten pienikin annos tekee kylläiseksi. Matchan sanotaan piristävän ja rentouttavan ja sisältää paljon antioksidantteja, kuitua ja klorofylliä. Joten tätä jälkiruokaa voi nauttia hyvällä omalla tunnolla. Maku saattaa olla aluksi hieman outo, mutta tumman suklaan tapaan koukuttava :-).

Ainekset
500 ml täysmaitoa
120 ml kermaa
20 g rasvatonta maitojauhetta
130 g sokeria  
15 g matchajauhetta
ripaus suolaa

Sekoita keskenään kuivat aineet. Kuumenna maitoa keskilämmöllä paksupohjaisessa kattilassa. Kun lämpötila on noussut noin 40 asteeseen C vispaa kuivat aineet joukkoon. Lisää tämän jälkeen kerma. Kuumenna, kunnes seos alkaa melkein kiehua, ts kattilan reunoille alkaa muodostua pieniä kuplia.

Nosta kattila liedeltä. Sekoitin itse tämän jälkeen seosta vielä sauvasekoittimella niin että loppukin hieno teejauhe sekoittui tasaisesti maitoon. Kaada seos toiseen astiaan ja jäähdytä nopeasti kylmässä vesihauteessa. Siirrä tämän jälkeen kannellisessa astiassa jääkaappiin kypsymään vähintään neljäksi tunniksi.

Valmista kypsynyt, kylmä seos jäätelöksi jäätelökoneen käyttöohjeiden mukaan. Gelato on hetikin valmista nautittavaksi, mutta pari tuntia pakasteessa kovettaa seoksen niin, että siitä saa tehtyä palloja. Pakasta kannellisessa rasiassa. Ota kokonaan jäätynyt gelato lämpiämään kymmenisen minuuttia ennen tarjoilua.

Matcha-jauhe (vasemmalla) ja valmis gelato (oikealla).
Matcha-gelaton väri on upean kirkkaanvihreä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...