tiistai 18. elokuuta 2015

Tuplajuustomacaronit

Kaikki ei ole aina sitä miltä näyttää. Netissä näkemäni kuvan innoittamana päätin kokeilla, onnistuisiko hampurilaiselta näyttävien macaronien teko. Ja aika mukavasti se onnistui. Tästä ei leivonnainen enää makeammaksi muutu!

Makeat tuplajuustopurilaiset.
Ainekset
3 munanvalkuaista
1/4 tl suolaa
50 g sokeria
110 g mantelijauhoa
200 g tomusokeria
seesaminsiemeniä
(keltaista karamelliväriä, ei välttämätön)

Siivilöi mantelijauhe tasaiseksi. Yhdistä tomusokeriin ja sekoita ilmavasti kulhossa. Vatkaa munanvalkuaiset ja suola pehmeäksi vaahdoksi. Lisää sitten sokeri vähitellen koko ajan vatkaten, kunnes vaahto kovenee.  Kun nostat vispilän, niin vaahto jää vispilän kärkeen teräväksi huipuksi.

Kääntele mantelijauhe-tomusokeri -seos valkuaisvaahtoon. Kääntele niin kauan, että seos on kiiltävää ja "laavamaisesti" valuvaa. Lisää samalla halutessasi karamelliväriä seokseen. Käytä pastaväriä ja aika varovasti, ettei taikinan koostumus muutu liikaa.

Kaada taikina pursottimeen ja pursota haluamasi kokoisia taikinaympyröitä leivinpaperille. Kannattaa pursottaa noin 1 cm leveällä pursottimella yhteen kohtaan, jolloin taikina leviää tasaisesti ympyräksi. (Kaupasta saa ostettua silikonisia macaron-muotteja, joilla saa tasakokoisia ympyröitä.) Kopauta lopuksi peltiä muutaman kerran napakasti pöytää vasten niin, että ilmakuplat poistuvat taikinasta. Ripottele seesaminsiemeneiä puolelle leivoksista.

Anna taikinan levätä pellillä noin puoli tuntia. Pinta on lopuksi hieman kimmoisa eikä taikina tartu sormiin. Paista leivoksia 150 C asteessa noin 18 minuuttia. Nosta leivokset jäähtymään ja irrota sitten varovasti leivinpaperista.

täyte:
100 g huoneen lämpöistä voita
2 dl kaakaotomusokeria
1 rkl siirappia
punaista ja keltaista marsipaania

Sekoita täytteen ainekset keskenään tasaiseksi massaksi. Pursota täyte ("pihvit") macaronkeksien päälle. Laita keksit täytteineen viilenemään jääkaappiin. Leikkaa punaisesta marsipaanipötköstä ohuita "tomaatti"viipaleita. Muotoile keltaisesta marsipaanista kuutio ja leikkaa siitä ohuita "juustosiivuja". Ota keksit jääkaapista ja kerrosta hampurilaisiksi.

Tässä vielä muutama kantapään kautta opittu niksi, joilla olen saanut macaronit melkein aina onnistumaan:
  • käytän huoneenlämpöisiä, ainakin vuorokauden seisseitä valkuasia 
  • mantelijauhon kertasiivilöinti riittää, ilmava sekoittaminen tomusokerin kanssa ehkäisee paakkuja
  • ei kannatta vaahdottaa valkuaisia liian kauan
  • leivokset uuniin, kun pinta on muuttunut nahkeaksi
  • paisto uunin alimmalla tasolla, omassa uunissani 150 C ja 15-18 minuuttia, macaronien koosta riippuen (on varmasti uunikohtaisia eroja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...