tiistai 30. kesäkuuta 2015

Kuusenkerkkäjäätelö

Suunnistin viikonloppuna Turun keskiaikaisille markkinoille. Tarkoituksena oli löytää kuusenkerkkäsiirappia, josta oli jo pitkään pitänyt valmistaa jäätelöä. Sunnuntain kaunis sää oli houkutellut monia muitakin liikkeelle, eikä tiskien ääreen ollut välillä ihan helppo päästä. Melko pitkän etsimisen jälkeen lietolaisen Forestway Luonnontuotteen lähituotettua kuusenkerkkäsiirappia kuitenkin löytyi. Miellyttävän makuinen jäätelö tuli seuraavalla seuraavalla reseptillä:


Ainekset
4 dl vanhanajan täysmaitoa
4 dl kuohukermaa
4 munankeltuaista
100 g sokeria
80 ml kuusenkerkkäsiirappia
ripaus suolaa

Kaada kattilaan maito ja 2 dl kermaa. Kuumenna kiehumispisteeseen ja nosta liedeltä. Kuumennuksen aikana vatkaa keltuaiset, sokeri, suola ja loppu kerma tasaiseksi ja vaaleaksi seokseksi.

Kaada kuuma kermamaito vähitellen seokseen, koko ajan vatkaten. Kaada seos takaisin kattilaan, lisää kuusenkerkkäsiirappi ja kuumenna, kunnes seos hieman sakenee mutta ei kiehu. Seoksen lämpötila on tällöin noin 82-84 astetta C.

Nosta kattila liedeltä, kaada seos kulhoon ja jäähdytä kylmässä vesihauteessa. Laita tämän jälkeen seos vielä kannellisessa astiassa jääkaappiin jäähtymään ja tasaantumaan, vähintään 4 tunniksi, mieluiten yön yli. Valmista tämän jälkeen jäätelöksi jäätelökoneen käyttöohjeiden mukaan. Kun jäätelö on valmista, lisää vielä kuusenkerkkäsiirappia päälle tai kääntele sitä jäätelöseoksen sisään.

Seuraavalla kerralla saatan kokeilla saisinko aikaan vahvemman kuusenkerkän maun, kun käyttän 1 dl siirappia ja 80 g kidesokeria.  


Turun keskiaikaista markkinahumua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...