perjantai 3. huhtikuuta 2015

Pääsiäisen pähkinäpallot

Näiden jäätelöpallojen innoittajana on Ferrero Rocher -suklaakonvehdit. Hasselpähkinäjäätelön sisällä on kokonainen paahdettu hasselpähkinä. Pallot pyöräytetään lopuksi suklaakastikkeessa ja pähkinärouheessa. Näitä palloja voi tehdä sekä hassel- ja pistaasipähkinöistä. Prosessi on molemmissa sama, pähkinän määrässä on pieni ero. Pienissä leivosvuoissa nämä sievät pallot kruunaavat vaikka pääsiäispyhän kahvihetken.

Pistaasi- ja hasselpähkinäjäätelöpallot on
kuorrutettu suklaalla ja pähkinärouheella.
Ainekset
225 g hasselpähkinöitä (tai 150 g kuorettomia, suolaamattomia pistaasipähkinöitä)
4 dl maitoa
1 tl vaniljasokeria (ei tarvita pistaasipähkinäjäätelössä)
4 isoa munankeltuaista
150 g sokeria
4 dl kermaa

Suklaakuorrutus:
200 g taloussuklaata
100 g kaakaovoita

Päälle hasselpähkinä- tai pistaasipähkinärouhetta.

Hasselpähkinä tai pistaasipähkinätahna
Kuumenna uuni 175 asteeseen. Levitä hasselpähkinät leivinpaperin päälle uunipellille ja paahda niitä välillä käännellen kunnes ovat kullanruskeita ja niiden kuori halkeilee, noin 15 minuuttia.

Kokoa kuumat pähkinät vanhaan, kuivaan keittiöpyyhkeeseen ja hiero niitä voimakkaasti pyyhkeen sisällä. Näin kuoret irtoavat. Viimeistele kuorien irrotus vielä käsin. Itse käytän pähkinöitä hieman enemmän kuin ohjeen määrän, niin voin rauhassa syödä ne, joista kuori ei irtoa kunnolla!



Anna pähkinöiden jäähtyä, minkä jälkeen työstä ne tahnaksi monitoimikoneella. Tuloksena on kullanruskea, rasvainen tahna.

Pistaasipähkinät voit työstää sellaisenaan karkeahkoksi pähkinätahnaksi.

Jäätelömassa
Lämmitä maito ja hasselpähkinä/pistaasipähkinätahna kattilassa keskilämmöllä kiehumispisteeseen.  Anna seoksen jäähtyä ja vetäytyä noin 15 minuuttia. Lisää vaniljasokeri.

Vatkaa kulhossa munankeltuaiset ja sokeri kermaiseksi ja vaaleaksi, noin 2 minuuttia.
Lisää lämmin maitoseos hitaasti koko ajan vatkaten. Kaada tasaiseksi vatkattu seos kattilaan. Lämmitä keskilämmöllä koko ajan puulastalla sekoittaen kunnes seos sakenee ja lämpötila on nousuut 82 asteeseen. Älä anna kiehua.

Kaada seos jäähtymään kulhoon noin 10 minuutiksi. Vatkaa sitten kerma seokseen. Kaada seos tämän jälkeen siivilän läpi toiseen kulhoon. Jäähdytä jäätelöseos jääkaapissa ja valmista tämän jälkeen jäätelöksi jäätelökoneella tai ilman.

Pallot
Nostele jäätelö lusikalla puolipallon muotoisiin muotteihin. Itse käytin silikonimuottia, jossa pallojen läpimitta on 4 cm. Paina hasselpähkinä puoleen palloista. Pistaasijäätelön täytteenä voi käyttää vaikka jäätelömassan siivilöinnissä siivilään jäänyttä rouhetta. Laita muotti pakasteeseen pariksi tunniksi. Sulata suklaa ja kaakaovoi vesihauteessa ja anna hieman jäähtyä. Rouhi pähkinät melko hienoksi rouheeksi. Ota muotti pakasteesta, irrota puolipallot ja paina ne pareittain vastakkain. Pallot pysyvät kylminä, kun laitat ne leivinpaperilla vuorattuun, pakasteesta otettiin jäätelökoneen säiliöön. 

Kasta jäätelöpallo puutikun nokassa suklaakuorrutteeseen. Nosta ylös ja kierittele nopeasti pähkinärouheessa. Irrota tikusta, laita leivosvuokaan ja sitten pakasteeseen. Pähkinärouhetta kuluu varmaan ainakin sen verran kuin pähkinöitä menee jäätelömassan valmistukseenkin. Itse tein yhden muotillisen palloja ja loput jäätelöstä pakastin rasiassa. 

Ota pallot pakasteesta muutamia minuutteja ennen tarjoilua.

























































































































































Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...