sunnuntai 19. lokakuuta 2014

Tiramisu -jäätelö

Tämä tiramisujäätelö sai innoituksensa tartufo -jäätelön rakenteesta. Ideana oli espressojäätelö, jonka sisällä on mascarponejäätelösydän ja keskellä vielä suklaakastike. Jäätelökoneeni kahta säiliötä tarvittiin tämän tekemiseen. Lisäksi kiireetön viikonloppu ja himpun verran kärsivällisyyttä. Nämä kaksi jäätelöä maistuvat ihan erillisinäkin, ovat melko helppotekoisia ja tietysti ihanan makuisia!

Mascarponejäätelön ainekset.
Espressojäätelö
3 dl maitoa
1 vaniljatanko
2 rkl kaakaojauhetta
4 keltuaista
ripaus suolaa
1,75 dl sokeria
3 dl kermaa
1/2 dl vahvaa espressoa + 1 rkl sokeria

Halkaise vaniljatanko ja raaputa siitä siemenet erilleen veitsellä. Kaada maito kattilaa. Lisää vaniljatanko ja siemenet. Kuumenna, kunnes pinnalle tulee pientä poretta. Nosta liedeltä, peitä kannella ja anna vetäytyä noin puoli tuntia.

Keitä pieni kupillinen vahvaa espressoa ja lisää ruokalusikallinen sokeria. Anna espresson jäähtyä.

Vatkaa keltuaiset, sokeri ja suola vaaleaksi vaahdoksi. Poista lämpimästä maidosta vaniljatanko. Kuumenna kiehumispisteeseen ja lisää kuuma maito muna-sokerivaahtoon vähitellen, koko ajan vatkaten. Kaada seos kattilaan ja kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes seos sakenee. Älä anna kiehua. Nosta kattila liedeltä, lisää kerma ja jäähdytä kylmäksi. Ensin esimerkiksi kylmässä vesihauteessa, sitten jääkaapissa.

Ota kylmä seos jääkaapista ja lisää espresso. Kaada seos jäätelökoneeseen ja valmista jäätelöksi koneen käyttöohjeiden mukaan. Kaada valmis jäätelö astiaan, joka on ollut hetken pakastimessa. Sulje kannella ja laita rasia pakastimeen.

Tässä mascarponejäätelöä ja suklaakastiketta.
Mascarponejäätelö
4 munaa
1,75 dl sokeria
3 dl maitoa
2,5 dl kermaa
200 g mascaponejuustoa
2 rkl marsalaviiniä

Suklaasydän
70 g tummaa suklaata (käytin gluteenitonta)
0,5 dl kermaa
1 rkl kaakaolikööriä

Vatkaa munat sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lämmitä maito ja kerma kattilassa, kunnes pinta hieman kuplii. Kaada kuuma maito-kermaseos hitaasti muna-sokeri -vaahtoon koko ajan vatkaten. Kaada seos takaisin kattilaan ja lämmitä miedolla lämmöllä, kunnes seos sakenee. Älä keitä. Kaada seos kulhoon jäähdytä, ensin esimerkiksi kylmässä vesihauteessa, lopuksi jääkaapissa.

Kun seos on aivan kylmää, vatkaa joukkoon mascarponejuusto ja marsalaviini. Valmista sitten jäätelöksi jäätelökoneen käyttöohjeiden mukaan. Kaada valmis jäätelö astiaan, joka on ollut hetken pakastimessa. Sulje kannella ja laita rasia pakastimeen.

Valmista suklaakastike. Lämmitä kattilassa tumma suklaa ja kerma. Kun suklaa on sulanut, nosta kattila liedeltä ja lisää kaakaolikööri. Anna kastikkeen jäähtyä.

Tiramisujäätelö valmiina kupissa.
Tiramisujäätelö

Vuoraa pienet, pyöreäpohjaiset kulhot kelmulla. Kulhoja kannattaa pitää tätä ennen hetken pakasteessa. Ota pakasteesta espressojäätelö. Lusikoi jäätelöä kulhojen pohjalle ja paina lopuksi jäätelöön syvennys. Laita kulhot takaisin pakastimeen noin 10 minuutiksi.

Ota kulhot ja mascarponejäätelö pakastimesta. Täytä espressojäätelön keskellä oleva syvennys mascarponejäätelöllä ja paina siihen lopuksi syvennys. Palauta kulhot taas hetkekis pakkaseen. Täytä syvennys seuraavaksi suklaakastikkeella ja anna jälleen pakastua hetken. Täytä tämän jälkeen keskeltä mascarponejäätelöllä ja lopuksi espressojäätelöllä. Käännä kelmujen liepeet jäätelöpallojen päälle ja pakasta.

Kun otata tiramisupallot tarjolle, valmista koristeluksi kaakaojauheesta, sokerista ja pikaespressojauheesta seos: 1 rkl kaakaojauhetta, 1 rkl sokeria ja 1 tl espressojauhetta.  Sihtaa jauhoseosta lautaselle, laita tiramisupallo jauhoseoksen päälle lautaselle ja pyöritä pohjan reunoja siinä hiukan. Sihtaa lopuksi vielä päälle kaakaokahvijauhetta. Nosta lautaselle tai kulhoon tarjolle. Voit vielä hiukan sihdata jauhetta lautasellekin.   

Tiramisujäätelön kerrokset näkyvissä.
Ja tässä hiukan prosessikuvia: 
Tiramisujäätelön kerrosten tekoa.
Mascarponejäätelöä ja espressojäätelöä annoksessa.
Marsalaviini maustaa mascaponejäätelön.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...