lauantai 6. syyskuuta 2014

Tartufon tekemisen taito

Ryhdyin viikko sitten pitkästä aikaa tartufo-jäätelön tekoon. Tällä kertaa otin haasteksi tartufojen muotoilun, nyt kun jäätelökoneen avulla saisin pyöräytettyä suklaa- ja hasselpähkinäjäätelöt valmiiksi huomattavasti nopeammin kuin aikoinaan ilman konetta.

Valmistin siis suklaa- ja hasselpähkinäjäätelöseokset, jotka saivat tasaantua yön yli jääkaapissa. Seuraavana päivänä jäätelökone kävi runsaan tunnin ja jäätelöt saivat vielä jäätyä pakastimessa pari tuntia.

Aiemmin muotoilin tartufot pyöreäpohjaisissa kulhoissa. Tämä menetelmä on selostettu ensin mainitussa linkissä. Nyt päätin muotoilla tartufot Gigi Corallinin tapaan nopsasti käsin (videolla noin 2 minuutin kohdalta eteenpäin).

Voin kertoa, että ei sujunut aivan yhtä nopeasti ja siististi kuin il maestrolla. Jäätelö pyrki sulamaan jo  kämmenellä, eikä hasselpähkinä- ja suklaakastiketäytteen lisääminen ollut helppoa. Tytär kääri mutoilemiani "palloja" elintarvikepaperiarkkeihin ja kääröt lennätettiin nopeasti pakastimeen. Tämä vaatii vielä rutkasti harjoittelua kehittyäkseen sulavaksi ja siistiksi prosessiksi. Mutta harjoittelu tekee maestron...

Tänään avasin yhden noista kääröistä. Lopputulos ei ollutkaan yhtään hullumpi. Tartufo-pallolle ei ole yhtään haitaksi pieni kuhmuraisuus ja kun päälle sihtaa hiukan kaakaojauhetta on tuloksena varsin hieno, tryffelin näköinen jäätelöannos. Ja hurmaava maku vie ajatukset Calabrian Pizzon rustiikkisille kujille.

Paahdetut hasselpähkinät kuoritaan pyhkeen sisällä hieromalla.
Suklaajäätelö on valmista.
Suklaakastike, tartufon sydän.
Kerrokset näkyvissä.
Seuraksi espressoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...