sunnuntai 21. syyskuuta 2014

Sesonkijäätelöä puolukasta ja porkkanasta

Syksy on jäätelöntekijälle hauskaa aikaa. Kypsyvä sato inspiroi kokeilemaan aivan uudenlaisia makuja. Tänä viikonloppuna kokeilin sekä omenan että puolukoiden ja porkkanoiden käyttöä jäätelön mausteena. Omenajäätelöstä tulee postaus myöhemmin. Tällä tavalla valmistui lämpimän syksyn makuinen jäätelö:

Ainekset
Puolukka-porkkanasose:
5 dl puolukoita
3 porkkanaa
1/2 dl vettä
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa

Jäätelö:
4 munankeltuaista
1,5 dl sokeria
4 dl kermaa
2 dl maitoa
1,5 - 2 dl puolukka-porkkanasosetta

Kuutioi tai raasta porkkanat ja yhdistä kaikki ainekset kattilaan. Keitä, kunnes porkkanat pehmenevät. Soseuta sauvasekoittimella ja anna jäähtyä. Anna jäähtyä vielä lisää jääkaapissa.

Vatkaa munankeltuaiset ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Vatkaa kunnes sokeri on kokonaan liuennut. Vatkaa joukkoon jäähtynyt puolukka-porkkasose. Lisää kerma ja maito. Sekoita. Kaada seos siivilän läpi toiseen kulhoon ja anna seoksen vielä jäähtyä kertaalleen jääkaapissa. (Siivilään jääneen marjasurvoksen voi muuten  lisätä vaikka aamupuuroon). Kaada kylmä seos jäätelökoneeseen ja valmista jäätelöksi koneen käyttöohjeiden mukaan.

Puolukka-porkkanajäätelön tarjoiluastiaksi tein vohvelikuppeja ilman vohvelirautaa. Jäätelöstä jäi sopivasti yli neljä munanvalkuaista, jotka käytin vohveleiden valmistamiseen. Ruisjauhopohja sopii lisäksi hyvin yhteen puolukan kanssa. Vohveleista tuli hieman paksuja, mutta mielestäni oikein passeleita jälkiruoka-astioita.  Muotteina oli monenmoisia astioita.

Vohvelikuppien ainekset (6-7 kpl):
30 g margariinia tai voita
4 munanvalkuaista (huoneenlämpöisiä)
1 dl tomusokeria
1 rkl kidesokeria
1/4 tl vaniljapulveria
1/2 dl ruisjauhoja
1/2 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa

Sulata margariini ja anna sen jäähtyä. Yhdistä jauhot ja suola. Sekoita sokerit kulhossa. Lisää munanvalkuaiset ja vatkaa, kunnes seos sakenee paksuksi vaahdoksi. Lisää vanilapulveri ja jauho-suolaseos sekä lopuksi rasva. Sekoita tasaiseksi. Kuumenna paistinpannu keskilämmöllä. Lisää nokare rasvaa ja annostele paistipannun keskelle vohvelitaikinaa. Levitä se nopeasti tasaiseksi pannulla. Paista molemmin puolin kauniin ruskeaksi. Aseta vohvelilettu kulhoon muotoutumaan.

Syksyisen jälkiruoka-annoksen täydentää kaunismuotoinen lehti vohvelikupin alla.


 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...