sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Shortbread-keksejä ja vaniljajäätelöä

Skottilaisiin shortbread-kekseihin jää koukkuun. Ei ihme, sillä keksit sisältävät runsaasti herkullisen leivonnaisen takuutekijöitä: voita ja sokeria. Kun shorbreadin paloja lisää vaniljajäätelön sekaan, saa parempaa jälkiruokaa etsiä. Walkersin keksejä löytää joistain kaupoistakin, mutta niiden leipominen ei ole kovin monimutkaista. Tämä ohje löytyi Joy of Baking -sivuilta. Vaniljajäätelön valmistin Ben & Jerry's ohjeen mukaan.

Keksien tekoon voi käyttää piparkakkumuotteja.
Shortbread-vaniljajäätelöä ja butterscotshjäätelöä.
Shortbread-keksien ainekset
260 g vehnäjauhoja
¼ tl suolaa
230 g voita
60 g tomusokeria
1 tl vaniljasokeria

Sekoita suola, vaniljasokeri ja jauhot keskenään. Vatkaa huoneenlämpöinen voi kuohkeaksi (noin 1 minuutti). Lisää tomusokeri ja jatka vatkaamista kunnes seos on pehmeää ja kuohkeaa (noin 2 minuuttia). Kääntele kuivat aineet voiseokseen, kunnes seos on tasaista. Tee taikinasta litteä kakku, kääri se kelmuun ja jäähdytä jääkaapissa vähintään tunnin ajan.

Lämmitä uuni 175 C asteeseen. Kaulitse taikinasta jauhotetulla alustalla noin 0,5 cm paksu levy. Painele levystä kuvioita piparkakkumuotilla tai juomalasilla. Siirrä kuviot levinpaperin päälle uunipellille. Jäähdytä vielä kylmiössä jos mahdollista. (Itse laitoin pellit hetkeksi parvekkeelle). Ohjeen mukaan tämä jäähdytys auttaa keksejä pysymään kuosissaan. Hyvin ne pysyivät koossa tällä ihan pienellä jäähdytyksellä.

Paista keksejä uunin keskitasossa noin 8-10 minuuttia, kunnes ovat saaneet aavistuksen väriä. Ota uunista ja jäähdytä ritilän päällä.

Vaniljajäätelön ainekset (Ben&Jerry's)
2 isoa kananmunaa
2 dl sokeria
5 dl kuohukermaa
2,5 dl täysmaitoa
2 tl vaniljasokeria tai 1/2 tl vaniljapulveria

Vatkaa munat kuohkeaksi vaahdoksi (1-2 minuuttia). Lisää sokeri vähitellen, koko ajan vatkaten. Jatkaa vatkaamista, kunnes sokeri on täysin liuennut (noin minuutti). Kaada joukkoon maito, kerma ja vaniljasokeri. Vatkaa tasaiseksi. Valmista jäätelöksi koneella, koneen valmistajan ohjeiden mukaan. Lisää loppuvaiheessa (pari minuuttia ennenkuin jäätelö on valmista) shortbread-keksien paloja.   
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...