sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Macaron-pingviinit

Jäätelön teossa yli jääneistä munanvalkuaisista saa leivottua vaikkapa macaron-leivoksia. Niiden leipomisessa on pieniä niksejä, jotka oppii parhaiten kantapään kautta. Nämä macaronit onnistuivat kolmannella yrittämällä. Vieläkin jäi hiomista paistoajan suhteen. Pingviinimacaronit koristelin kisakatsomotunnelmaan. Olympiakisojen avajaisia odotellessa...

Ainekset
100 g munanvalkuaisia (3 kananmunaa)
1/4 tl suolaa
110 g manelijauhoa
200 g tomusokeria
50 g hienoa (erikois)sokeria
karamelliväriä
koristeeksi: valkoista ja keltaista marsipaania, sydänkoristeita

täyte
200 g valkosuklaata
0,5 dl kuohukermaa

Siivilöi mantelijauhe tasaiseksi. Yhdistä tomusokeriin ja sekoita monitoimkoneessa tasaiseksi (tai sekoita kulhossa ja siivilöi tasaiseksi). Vatkaa munanvalkuaiset ja suola vaahdoksi. Vaahto muodostaa pehmeitä huippuja kun nostat sitä vispilällä. Lisää sitten sokeri ja karamelliväri vähitellen, voimakkaasti vatkaten, kunnes vaahto on niin kovaa, että siitä muodostuu teräviä huippuja.

Kääntele mantelijauhe-tomusokeri -seos valkuaisvaahtoon. Kääntele niin kauan, että seos on kiiltävää ja "laavamaisesti" valuvaa. Kaada seos pursottimeen ja pursota haluamasi kokoisia taikinaympyröitä leivinpaperille. Kannattaa pursottaa noin 1 cm leveällä pursottimella yhteen kohtaan, jolloin taikina leviää tasaisesti ympyräksi. (Kaupasta saa ostettua silikonisia macaron-muotteja, joilla saa tasakokoisia ympyröitä.)Kopauta lopuksi peltiä muutaman kerran napakasti pöytää vasten niin, että ilmakuplat poistuvat taikinasta. Anna taikinan levätä pellillä noin tunnin. 
Pinta on lopuksi hieman kimmoisa eikä taikina tartu sormiin. Paista leivoksia 150 C asteessa noin 18-20 minuuttia. Kannattaa varovasti nostaen kokeilla, että leivos on kypsä eikä taikina jää kiinni leivinpaperiin.

Nosta leivokset jäähtymään.  Kauli valkoinen marsipaanilevy ohueksi ja paina levystä muotilla pieniä sydämiä. Liimaa sydän macaronin kylkeen esim. munanvalkuaisella. Piirrä sydämeen silmät hammastikulla. Kauli keltaisesta marsipaanista hieman paksumpi levy ja leikkaa kolmion muotoisia paloja nokaksi. Liimaa paikalleen munanvalkuaisella. Kiinnitä samalla tavalla koristesydämet jaloiksi.

Valmista täyte. Kiehauta kerma ja lisää joukkoon valkosuklaa paloina. Sekoita tasaiseksi. Nosta liedeltä ja kaada kulhoon jäähtymään. Sekoittele jäähtymisen aikana. Levitä täyte macaronien väliin.

Suomen liput valmistin lelukaupasta löytämistäni lipuista ja hammastikuista. Liimasin yhteen kuumaliimalla. 

       


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...