keskiviikko 22. tammikuuta 2014

BEN&JERRY’S omenahillojäätelö rusina- ja pähkinäsattumilla


Ensimmäinen Ben&Jerry’s –reseptillä valmistettu jäätelö onnistui erinomaisesti. Hieman mukailin kaksikon reseptiä Honey Apple Raisin Walnut. Korvasin hunajan tavallisella sokerilla, koska reseptikirjan mukaan hunajalla makeutettu jäätelö voi tulla pakastimessa karkeaksi ja rakeiseksi. Jäätelö siis pitäisi syödä heti kerralla (ja jokin raja minullakin…). Thomas R. Quinn julkaisussaan Old-Fashioned Homemade Ice Cream kehottaa myös käyttämään liivatetta jäätelössä, jossa sokeri on korvattu hunajalla.

Alkuperäisen reseptin omenasiiderihillon korvasin kotimaisella Meritalon omenahillolla ja saksanpähkinöiden tilalla käytin suolapähkinöitä.

Lisäksi käytin muunnoksessa UK cup –mittaa enkä US cup mittaa, mutta se ei näyttänyt ainakaan heikentävän lopputulosta.
Ainekset

1 dl rusinoita
3 dl vettä
2 isoa kananmunaa
2 dl sokeria
5,5 dl kermaa
3 dl täysmaitoa
1 dl omenahilloa
suolapähkinöitä maun mukaan
 


Vatkaa munat kuohkeaksi vaahdoksi, noin 2 minuuttia. Lisää sokeri vähitellen koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista vielä minuutti, pari, kunnes sokeri on liuennut ja seos on tasaista. 

Vatkaa joukkoon kerma ja maito. Kaada seoksesta noin 2 dl toiseen kulhoon ja lisää tähän omenahillo. Sekoita tasaiseksi. Kaada omenaseos takaisin maitoseokseen ja sekoita.

Kaada seos jäätelökoneeseen ja valmista koneen käyttöohjeiden mukaan jäätelöksi. Lisää rusinat ja pähkinät aivan valmistuksen loppuvaiheessa. Kaada seos pakastusrasiaan ja pakasta. Voihan sen toki hetikin syödä… 

Annoksesta tuli minulle kaksi jäätelökoneellista. Toisen satsin valmistan huomenna, kun seos on ollut jääkapissa yön yli. Uskomattoman hyvää jäätelöä nopeasti ja ilman keittämistä!

Seuraavana päivänä lisäsin seokseen vielä juustonjuoksutinta, 1 teelusikallinen 10 minuuttia ennen kuin laitoin seoksen jäätelökoneeseen. Tämän keinon Thomas R. Quinn mainitsee ohjekirjassaan. Juoksutin kuulemma tekee rakenteesta hieman kiinteämpää ja pehmeämpää. Juoksutin on myös käyttökelpoista erityisesti resepteissä, joissa ei ole kananmunaa tai joissa maitorasvapitoisuus on pieni. Huomasin, että volyymia tuli ainakin lisää ja meinasi jäätelö tulla jo koneen kulhosta yli. Herkullista tuli tästäkin annoksesta!


Hyvää banaanijäätelöä saat, kun teet puolikkaan annoksen, jätät pois rusinat ja pähkinät ja niiden tilalle muussaat yhden banaanin, jonka sekoitat seokseen ennen jäädyttämistä. Lopuksi (kun jäätelö on käynyt koneessa mekein valmiiksi) voit lisätä vielä puolikkaan banaanin verran pieniä banaanin paloja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...