tiistai 31. joulukuuta 2013

Proseccoa ja mansikoita vuoden vaihtuessa

Proseccon maustama jäätelö valmistui uuden vuoden aaton kunniaksi. Löysin yhden prosecco-pohjaisen jäätelöreseptin internetistä SippitySup-sivuilta: Apricot xabaglione ice cream. Kyseistä reseptiä mukailin melko vapaasti ja näin valmistui oma versioni: mansikkaproseccojäätelö. Paimionjokilaakson mansikat, italialainen kuohuviini ja eteläafrikkalaiset luomusitruunat muodostivat aromikkaan yhdistelmän.

Ainekset
4 dl proseccoa
2,5 dl sokeria
3-4 sitruunankuorisuikaletta
ripaus suolaa
150 g (pakaste)mansikoita
6 munankeltuaista
2,5 dl kermaa

3,5 dl proseccoa, 1 dl sokeria, mansikat, sitruunankuorisuikaleet sekä suola kiehautetaan ja niitä keitetään hiljalleen noin 15 minuuttia. Nostetaan liedeltä jäähtymään.

Vatkataan munankeltuaiset ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi.

Poimitaan proseccoliemestä mansikat ja sitruunankuoret. Soseutetaan mansikat haarukalla.

Kaadetaan 2 dl lämmintä proseccolientä muna/sokerivaahtoon koko ajan vatkaten. Kaadetaan seos kattilaan ja kuumennetaan, lisäten pikku hiljaa jäljelle jäänyt prosecco (0,5 dl). Kuumennetaan, kunnes seos sakenee ja lämpötila nousee 82 C asteeseen. Nostetaan liedeltä ja kaadetaan kulhoon. Jäähdytetään nopeasti kylmässä vesihauteessa. Vatkataan lopuksi sekaan kerma ja mansikkasose. Laitetaan seos jääkaappiin tasaantumaan kannellisessa kulhossa yön yli.

Yli jääneestä proseccoliemestä valmistuu näppärästi kiisseli lisäämällä liemeen maissitärkkelystä. Maissitärkkelys liotetaan ensin pieneen vesitilkaan ja lisätään sitten kiehuvaan proseccoliemeen. 1 dl lientä vaatii vajaan puoli ruokalusikallista maissitärkkelystä. Kiisselin voi käyttää jäätelön maustamiseen tai tarjota jäätelön kastikkeena.

Jääkaapissa viilennetty seos valmistetaan jäätelöksi joko koneella tai ilman. Itse lisäsin jäätelökoneesta pakastusrasiaan kaadettuun jäätelöön proseccokiisselin nokeraina, jonka käänsin veitsellä raidoiksi jäätelön sekaan.

Liemestä nostetuista sitruunankuoren paloista saa kivat annoskoristeet kun leikkaa ne terävällä veitsellä ohuiksi suikaleiksi. Näin ei jää mitään aineosaa käyttämättä.

Ai että minne se puoli pulloa proseccoa joutui? :-)

1. prosecco, mansikat ja sitruunankuoret kiehuvat, 2. mansikoiden ja liemien jaottelu, 3. muna/sokerivaahdon ja proseccoliemen kuumennus, 4. proseccokiisseliä jäätelön sekaan
Jäätelö kiisseleineen rasiassa valmiina siirtymään pakastimeen.
 
Kissakin sai osansa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...