Ainekset
250 g pistaasipähkinöitä (voi laittaa enemmänkin)
3 dl täysmaitoa
1 tl vaniljasokeria
5 munankeltuaista
2 dl sokeria
3 dl kermaa
Kuori pistaasit ja liota niitä lämpimässä vedessä noin 15 minuuttia. Irroita sitten pehmennyt, jäljelle jäänyt sisempi kuoriosa. Paahda puhdistettuja pistaaseja uunipellillä, leivinpaperin päällä 150 C asteessa noin 15 minuuttia. Anna pähkinöiden jäähtyä ja jauha ne sitten hienoksi monitoimikoneella.
Kaada maito kattilaan, lisää pähkinämurska ja vaniljasokeri. Keitä keskilämmöllä, koko ajan sekoittaen kiehumispisteeseen. Nosta kattila liedeltä.
Vatkaa munankeltuaiset ja sokeri kuohkeaksi, kermamaiseksi vaahdoksi. Kaada lämmin, siivilöity maitoseos joukkoon koko ajan vatkaten. Kaada sen jälkeen seos takaisin kattilaan ja kuumenna keskilämmöllä, koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee ja lämpötila nousee noin 82 asteeseen.
Jäähdytä seos kylmässä vesihauteessa. Vatkaa jäähtyneeseen seokseen kerma. Aseta seos jääkaappiin viilenemään muutamaksi tunniksi, mieluiten yön yli.
Ota viilennyt seos jääkaapista. Vatkaa 2-3 minuuttia täydellä teholla. Valmista tämän jälkeen jäätelöksi jäätelökoneella koneen valmistajan ohjeiden mukaan. Tai anna seoksen jäätyä pakastimessa 1,5 - 2 tuntia, vatkaa täydellä teholla minuutti ja palauta pakastimeen. Toista vatkaamista tunnin välein 2-3 kertaa.
Koneella valmistettu jäätelö oli rakenteeltaan tasaista ja pehmeää. Jäädytys kesti vain 30 minuuttia, jonka jälkeen jäätelön sai laittaa pakastimeen kiinteytymään kaikessa rauhassa. Prosessi nopeutui käytännöllisesti katsoen puolella päivällä. Nyt voin tehdä jäätelöä myös arki-iltaisin!
![]() |
1. pistaasit kuoritaan, 2. liotetut paahdetaan, 3. pistaasirouhe, 4. pistaasit ja maito keitetään |
![]() |
5. valmis jäätelöseos, 6. jäätelöseos kaadetaan koneeseen, 7. seos 30 minuutin kuluttua, 8. valmista pakkaseen |
Pistaasin maku oli jäätelössä melko mieto, joten seuraavalla kerralla kokeilen suurempaa pähkinämäärää (300-400 g).
Annoskoristeeksi paahdoin vielä kuorittuja ja puhdistettuja pistaaseja aluksi kuivalla pannulla. Lisäsin sitten tomusokeria, joka muodosti karamellikerroksen pähkinöiden päälle. Lopuksi nokare voita erottamaan karamellisoidut pähkinät toisistaan. Ravistelin ja irrottelin pähkinät vielä tomusokerissa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti