sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Paahtopistaasijäätelö

Pistaasipähkinän aromi tulee makeassa jäätelössä hienolla tavalla esiin. Päätinpä kokeilla pistaasijäätelön valmistusta kotikontein. Ostin pari pussillista pistaasipähkinöitä, joiden etiketissä ei lukenut "suolattuja". Tosin tuoteselosteessa takana luki "sisältää suolaa". (Arvelin, että nämä eivät ole kaikkein suolaisinta sorttia).  Kokeilu onnistui mielestäni erinomaisesti. Tässä resepti vihjeeksi muillekin kokeilunhalusille.

Paahtopistaasijäätelöä, kaakaojauhetta ja tomusokeria.
Ainekset
160 g pistaasipähkinöitä
4 dl maitoa
1 tl vaniljasokeria
7 munankeltuaista
2,5 dl sokeria
4 dl kermaa

Levitä pähkinät uusipellille ja paahda uunissa 150 asteessa noin 15 minuuttia. (Itse unohdin pähkinät paahtumaan noin puoleksi tunniksi, mikä taisi olla hiukan liikaa...). Anna pähkinöiden jäähtyä ja poista kuoret. Jauha ne sitten monitoimikoneella tasaiseksi, hienoksi massaksi.

Kaada kattilaan maito ja lisää pähkinämassa joukkoon. Kuumenna kiehumispisteeseen. Nosta kattila liedeltä ja  lisää vaniljasokeri. Kaada tiheäsilmäisen siivilän läpi toiseen kulhoon hieman jäähtymään.

Vatkaa munankeltuaiset ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi ja kermamaiseksi vaahdoksi. Lisää lämmin maitoseos vatkaten joukkoon. Kaada seos kattilaan ja lämmitä keskilämmöllä, kunnos seos sakenee ja lämpötila nousee 82 asteeseen.

Kaada seos kulhoon (tässä vaiheessa voi siivilöidä vielä kerran) ja jäähdytä kylmässä vesihauteessa. Peitä kulho kannella/tuorekelmulla ja anna tasaantua jääkaapissa yön yli. Siirrä sitten pakastimeen. Vatkaa sähkövatkaimella ensimmäisen kerran 1,5-2 tunnin kuluttua ja sen jälkeen muutaman kerran noin tunnin välein. Anna siiten jäätyä muutama tunti.

Nosta kulho pakastimesta noin 20 minuuttia ennen tarjoilua, niin saat tehtyä hienoja palloja ja jäätelön aromit pääsevät oikeuksiinsa.  

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...