sunnuntai 26. heinäkuuta 2015

Kirsikkagelato

Uskallan nimittää tätä kirsikkajäätelöä gelatoksi, koska se valmistetaan melkein pelkästään maidosta. Pieni lisäys kermaa nostaa seoksen rasvapitoisuuden sopivaksi. Kirsikkalikööri notkistaa gelaton helpommin lusikoitavaksi. Liköörin voi toki jättää poiskin. 

Ainekset
n. 300 g kirsikoita
2 dl sokeria
1 sitruunan mehu
6 dl maitoa
0,5 dl kermaa
5 keltuaista
1 rkl kirsikkalikööriä

Poista kivet kirsikoista ja laita suurin osa kattilaan. Lisää 1 dl sokeria ja sitruunan mehu. Keitä hiljakseen 10-15 minuuttia. Nosta liedeltä ja anna jäähtyä. Tee sitten kirsikoista pyrettä esimerkiksi sauvasekoittimella. Pilko osa kirsikoista melko pieniksi paloiksi. Laita pyre ja kirsikanpalat jääkaappiin.

Mittaa maito ja kerma kattilaan. Lämmitä keskimiedolla lämmöllä kunnes maito alkaa reunoilta hieman kuplia. Nosta levyltä. Vatkaa maidon lämmityksen aikana keltuaiset ja loppu (1 dl) sokeri kuohkeaksi ja vaaleaksi vaahdoksi. Kaada lämmin maito hitaasti, samalla vatkaten, muna-sokeriseokseen.

Kaada seos takaisin kattilaan ja lämmitä miedolla lämmöllä, kunnes seos hieman paksuuntuu. Lämpötila on tällöin noin 82-84 astetta C. Nosta kattila liedeltä ja sekoittele vielä vähän aikaa. Kaada sen jälkeen seos kulhoon ja viilennä se esim. kylmässä vesihauteessa. Sekoita joukkoon noin 2/3 kirsikkapyreestä sekä kirsikkalikööri. Nosta kannellisessa astiassa jääkaappiin ja anna seoksen viilentyä ja tasaantua muutama tunti, mieluiten yön yli.

Valmista seos jäätelöksi jäätelökoneen käyttöohjeen mukaan. Kaada valmis jäätelö pakastusrasiaan kerroksittain kirsikkapyreen ja kirsikkapalojen kanssa. Näin jäätelöpalloista tulee mukavan raidallisia.

Voit pakastaa kokonaisia kirsikoita koristeeksi. Pese kirsikat ja kuivaa ne huolella. Asettele leivinpaperin päälle laakealle alustalle jäätymään. Kun ne ovat jäätyneet kokonaan, voit laittaa kirsikat kannelliseen pakastusrasiaan odottamaan tarjoilua. Kun jääkirsikan nostaa huoneenlämpöön, siihen muodostuu kaunis huurteinen pinta. Jääkirsikat ovat kesäisin sellaisenaan virkistävää naposteltavaa. 

Jäädytetyt kirsikat huurtuvat kauniisti huoneenlämmössä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...