tiistai 30. joulukuuta 2014

Jäätelökakku millefeuille-tyyliin

Tulipa syötyä suklaata joulunpyhinä. Erityisen hyviä konvehteja sisälsi Lindtin laatikko, jossa inpiraationa oli käytetty erilaisia leivonnaisia. Niistä ja joulupukin tuomasta vohvelitötteröraudasta innoittuneena päätin kokeilla millefeuille-leivonnaisen tyyliä myös jäätelökakussa. Siispä toimeen:

Vohvelit
200 g vehnäjauhoja
200 g sokeria
2 tl vaniljasokeria
4 kananmunaa
ripaus suolaa

Vatkaa kananmunat ja suola vaaleaksi ja kuohkeaksi. Lisää sokeri ja vatkaa tasaiseksi. Lisää jauhot ja vaniljasokeri, vatkaa kevyesti tasaiseksi taikinaksi. Paista vohvelit tötteriraudan käyttöohjeiden mukaan.

Vohvelikerrosten täyte eli butterscotch-kastike
2,5 dl ruskeaa ruokosokeria
30 g voita
1 dl siirappia
0,5 dl täysmaitoa
0,5 dl kermaa
1,5 tl vaniljasokeria

Kuumenna paksupohjaisessa kattilassa ruosokeri, voi ja siirappi kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Seos on tässä vaiheessa kuohuvaa ja vaaleaa. (Älä anna ruskistua tai kastikkeesta tulee kitkerää.) Nosta kattila liedeltä, lisää maito, kerma ja vanilja sokeri. Vatkaa seos tasaiseksi, pehmeäksi kastikkeeksi. Anna jäähtyä.

Vaniljajäätelö
2 isoa kananmunaa
2 dl sokeria
5 dl kermaa
2,5 dl täysmaitoa
2 tl vaniljasokeria

Vatkaa munat kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen, koko ajan vatkaten. Jatkaa vatkaamista, kunnes sokeri on täysin liuennut. Kaada joukkoon maito, kerma ja vaniljasokeri. Vatkaa tasaiseksi. Valmista jäätelöksi koneella, koneen valmistajan ohjeiden mukaan.

Sillä aikaa kun jäätelö valmistuu vuoraa 18 cm vuoka (omat vohvelini ovat 18 cm halkaisijaltaan) leivipaperilla. Levitä butterscotch-kastiketta 4-5 vohvelin väliin. Aseta kerrosvohveli vuokan pohjalle. Kun jäätelö on valmista, lusikoi vohvelien päälle noin 3/4 jäätelöstä. Valmista toinen kerrosvohvelipino asetettavaksi jäätelön päälle. Muista jättää kastiketta myös koristeluun! Pursota tai levitä loppu jäätelö kakun päälle. Itse pursotin renkaita ja kukkasia. Lopuksi vielä toffeekastiketta rinkuloiksi ja millefeuille-koriste syntyy kun vetää toffeeraitojen läpi veitsellä viivan.

Omat toffeekoristelut tulivat hiukan möykkyisiksi, mutta lopputulos näytti mielestäni oikein hienilta ja itse tehdyltä :-). Tätä syödään sitten huomenna uudenvuodenvalvojaisissa!



























Butterscotch-kastike. Hyvää jäätelön lisukkeena muutenkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...