perjantai 20. kesäkuuta 2014

Parfait Bacio - suukkoja Italiasta

Mistä on hyvä jäätelö tehty?

80 g paahdettuja hasselpähkinöitä
100 g tummaa suklaata (85 %)
5 dl kuohukermaa
ripaus suolaa
4 keltuaista
80 g kidesokeria
(1 rkl kaakaolikööriä)

Näistä aineksista valmistuu italialaisen bacio (suukko) -konvehdin makuinen parfait -tyyppinen jäätelö, jonka valmistukseen ei tarvita jäätelökonetta. Opin ja reseptin tämän jääteön valmistukseen hankin Rooman Trasteveressä gelatokurssilla.

Paahdoin aluksi hasselpähkinät 175 asteisessa uunissa, noin 12 minuuttia. Tässä vaiheessa pähkinät ovat saaneet hiukan väriä ja kuori halkeilee. Kuoren saa helposti irrotettua käsin tai hieromalla kuumia pähkinöitä pyyheliinan sisällä. Jäähtyneet pähkinät hienonsin monitoimikoneessa karkeaksi rouheeksi. (Jätin koneeseen vielä noin 1/3 pähkinöistä ja jatkoin rouhimista, kunnes seos muuttui öljyiseksi. Tätä seosta käytin suklaaseoksen maustamiseen. Tämä ei tosin kuulu alkuperäiseen reseptiin.)

Paahdetut hasselpähkinät.







Kuoritut pähkinät

Rouhitut pähkinät.
Jäätelössä käytetään hyvälaatuista suklaata (esimerkiksi Lindt tai Valrhona), jonka kaakaopitoisuus on 85 %. Pilkoin suklaan pieniksi paloiksi kulhoon. Lämmitin noin 1,5 dl kermaa ja lisäsin läpimän kerman suklaapalojen päälle. Sekoitin seoksen tasaiseksi ja lisäsin lopuksi vielä hasselpähkinätahnan ja noin 0,5 dl kermaa. Jätin astian jäähtymään.

Pilkottu suklaa.

Vatkasin keltuaiset ja sokerin vaaleaksi vaahdoksi. Seosta vatkataan niin kauan että sokeri on kokonaan liuennut. Sokerikiteet eivät silloin tunnu seoksessa kun sitä ottaa sormien väliin. Tämän jälkeen lisäsin suklaaseoksen ja vatkasin vielä hieman lisää.

Suklaaseos on valmista.


Jätin seoksen vähäksi aikaa syrjään ja vatkasin jäljellä olevan kerman vaahdoksi. Kermavaahdon kääntelin suklaaseokseen varoen sekoittamasta liian voimakkaasti, niin että seos pysyisi mahdollisimman ilmavana. Tässä vaiheessa lisäsin myös ripauksen suolaa ja alkuperäiseen reseptiin sisältymättömän ruokalusikallisen kaakaolikööriä.

Reikäkantinen kulho on lähiaikojen kannattava investointi. Keittiön seinät säästyvät roiskeilta!

Loraus kaakaolikööriä.
Tämän jälkeen otin esille Roomasta ostamani alumiiniset, 2 dl vetoiset vuoat, jotka vuorasin kelmulla. Ripottelin hasselpähkinärouhetta hieman vuokien pohjalle ja täytin sen jälkeen puoleen väliin jäätelöseoksella. Lisäsin tämän jälkeen vuokiin vielä pähkinärouhetta ja lisäsin vuokiin loput jäätelöseoksesta. Päälle vielä ripaukset hasselpähkinää, kelmunliepeet päälle ja pakastimeen.

Alumiiniset pienet vuoat valmiina täyttämiseen.



Puoliksi täynnä.
Valmiina pakkaseen.

Täydellinen jälkiruoka...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...