sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Trio-macaronit

Yhden gelatoannoksen yli jääneistä munanvalkuaisista saa tehtyä kaksi annosta macaron-taikinaa. Näissä macaron-leivoksissa käytin toiseen annokseen kaakaotomusokeria ja toiseen mansikanmakuista tomusokeria. Niistä tulee väri taikinaan, eikä muita väriaineita tarvita. Hempeää yhdistelmää täydentää valkoinen täyte.

Ainekset
Taikina 1
3 munanvalkuaista
1/4 tl suolaa
50 g erikoishienoa sokeria
110 g mantelijauhoa
200 g kaakaotomusokeria


taikina 2
3 munanvalkuaista
1/4 tl suolaa
50 g erikoishienoa sokeria
110 g mantelijauhoa
200 g mansikanmakuista tomusokeria


Siivilöi mantelijauhe tasaiseksi. Yhdistä tomusokeriin ja sekoita kulhossa. Siivilöi seos vielä muutaman kerran. Vatkaa munanvalkuaiset ja suola vaahdoksi. Vaahto muodostaa pehmeitä huippuja kun nostat sitä vispilällä. Lisää sitten sokeri voimakkaasti vatkaten, kunnes vaahto on kiiltävää ja niin kovaa, että siitä muodostuu teräviä huippuja.

Kääntele mantelijauhe-tomusokeri -seos valkuaisvaahtoon. Kääntele niin kauan, että seos on kiiltävää ja "laavamaisesti" valuvaa. Kaada seos pursottimeen ja pursota haluamasi kokoisia taikinaympyröitä leivinpaperille. Kannattaa pursottaa noin 1 cm leveällä pursottimella yhteen kohtaan, jolloin taikina leviää tasaisesti ympyräksi. (Kaupasta saa ostettua silikonisia macaron-muotteja, joilla saa tasakokoisia ympyröitä.) Kopauta lopuksi peltiä muutaman kerran napakasti pöytää vasten niin, että ilmakuplat poistuvat taikinasta. Anna taikinan levätä pellillä noin puoli tuntia.

Pinta on lopuksi hieman kimmoisa eikä taikina tartu sormiin. Paista leivoksia 150 C asteessa noin 18 minuuttia uunin alatasolla. Nosta leivokset jäähtymään ja valmista toinen satsi.


Täyte
65 g huoneenlämpöistä voita
1,5 dl tomusokeria
0,5 rkl kermaa

Vatkaa ainekset tasaiseksi, vaaleaksi vaahdoksi.

Levitä täyte veitsellä macaroniin ja paina toinen kevyesti päälle. Tästä täyteannoksesta tulee noin 30 kpl halkaisjaltaan noin 4 cm macaronleivoksia. Pursottaessa macaroneista tulee hiukan eri kokoisia (jos ei käytä muottia). Se ei haittaa, koska leivoksia tehdessä voi valita pariksi keskenään suurin piirtein samankokoisia.

Tee kaksinkertainen määrä täytettä, jos haluat tehdä heti täytteen koko macaronsatsille. Macaronit säilyvät täytettyinä jääkaapissa 1-2 päivää, pakastimessa noin 3 viikkoa. Täyttämättömät macaronit säilyvät pakastimessa kauemmin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...