perjantai 17. tammikuuta 2014

Umbrian lämpöä pakkaseen

Talven pakkasessa lämmittää kesän muistot. Kaivoin kaapista kesän Italian matkalta tuodun oliiviöljyn ja tartufoliköörin. Niistä tulikin niin lämmin jäätelösekoitus, että suoraan pakastimesta otettuna oli valmista lusikoitavaksi. Tässä lämpimältä maistuvat jäätelön resepti:

Oliiviöljy ja likööri notkistavat jäätelöä mukavasti.

Ainekset
4 munankeltuaista
1,5 dl sokeria
1/4 tl merisuolaa
2,5 dl täysmaitoa
0,5 dl kaakaojauhetta
1 dl tryffeli(tartufo)likööriä
2 dl kermaa
0,5 dl extra virgin oliiviöljyä

Sekoita kaakaojauhe ja maito hyvin keskenään.
Vatkaa kulhossa munankeltuaiset ja sokeri kermaiseksi ja vaaleaksi vaahdoksi, noin 2 minuuttia. Seos muodostaa nauhaa, kun nostat vispilöitä vaahdosta. Lisää kaakaoseos. Kaada tasaiseksi vatkattu seos kattilaan, lisää tryffelilikööri sekä hiven suolaa. Lämmitä keskilämmöllä koko ajan puulastalla sekoittaen kunnes seos sakenee ja lämpötila on noussut 82 asteeseen. Älä anna kiehua.

Aitoumbrialaiset ainekset.
Kaada seos kulhoon, mieluiten vesihauteeseen,  jäähtymään. Vatkaa sitten seokseen kerma ja oliiviöljy. Jäähdytä jäätelöseos jääkaapissa mieluiten yön yli ja valmista tämän jälkeen jäätelöksi jäätelökoneella tai ilman. Ilman jäätelökonetta anna jäätelön pakastua 1-2 tuntia, sen jälkeen vatkaa täydellä teholla pari minuuttia. Toista tämä tunnin välein kunnes vatkaaminen ei enää onnistu, noin 3 kertaa.

Jäätelö on todella notkeaa oliiviöljyn ja tryffeliliköörin ansiosta ja taipuu palloiksi suoraan pakastimesta nostettuna. Tryffeliliköörin sijaan voi hyvin kokeilla muutakin makua mausteeksi. Mielikuvitus on rajana.

Tämä ei ole mikään kevyt herkku, mutta yksi pallo riittää hyvin jälkkäriksi!

Alla vielä matkalla maisteltu herkkukooste umbrialaisesta keittiöstä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...